Motten of nachtvlinders?

17 juli 2019, door Frans Kapteijns.

Iedere maand schrijft onze brabant vertelt ambassadeur, Boswachter Frans Kapteijns, een mooie column over de dingen die hem in het dagelijks leven opvallen. Deze column vertelt Frans meer over dagvlinders, nachtvlinders en motten.

Als je nu in de avond buiten bent, dan zijn ze er weer, de nachtvlinders. Vaak noemen de mensen ze motten, maar niet elke nachtvlinder is een mot. Ik probeer dat zo vaak mogelijk te melden, want als ik dan weer een pijlstaartvlinder of een nachtpauwoog voorbij zie vliegen dan denk ik bij mezelf hoe kunnen ze dat een mot noemen. Niet dat motten niet mooi zijn, maar ze zijn anders. Vaak heel klein en vaak met weinig kleuren. Kortom; ze vallen minder op.

Nachtpauwoog

Motten
Als je op internet gaat kijken en je zoekt het woord motten op, dan vind je enkel pagina’s met hoe je ze kunt bestrijden. Er staan zelfs de meest gevaarlijke bestrijdingsmiddelen op, die je maar kunt bedenken. Zonder scrupule worden deze middelen aangeprezen en de aanbieders staan er niet bij stil hoe gevaarlijk ze voor andere dieren kunnen zijn of voor de mens. Of denken deze mensen er niet bij na, want de winst is mooier? Goed ik dwaal of, maar het maakt me ook vaak zo boos, die verkoop van al die smerige bestrijdingsmiddelen.

Terug naar de motten. Zoals hierboven al gemeld zijn de motten vaak eenkleurig bruin of beige. Soms tref je er met een mooie glans. Groot zijn ze niet. Maximaal 2 centimeter, maar vaak veel kleiner dan 1 centimeter. Voor de rest zijn het gewoon vlinders met een kop en een roltong. Alhoewel die bij sommige motten ook weleens ontbreekt. Verder hebben ze gewoon twee paar vleugels en drie paar poten.

Andere nachtvlinders
De motten zijn dus een speciale groep van nachtvlinders, maar er zijn meer groepen of families van nachtvlinders. Het is zelfs zo sterk, dat er veel meer nachtvlinders zijn dan dagvlinders. Veel mensen beseffen dit niet, omdat ze vaker dagvlinders zien dan nachtvlinders. Daarbij zijn er ook nog eens dag actieve nachtvlinders en dan wordt het lastig. Ik heb zelfs ergens gelezen, dat er in Europa meer dan 10.000 soorten nachtvlinders rond vliegen. Als je het dan beperkt houdt tot ons land dan weten we dat er 53 soorten dagvlinders rond vliegen, maar ook dat er meer dan 2.000 soorten nachtvlinders zijn. Daarvan zijn er ongeveer 1.300, die tot de kleine vlinders, die de wetenschappelijke naam microlepidoptera dragen. De andere 700 soorten worden dan meestal macrolepidoptera genoemd.

Verschil dag- en nachtvlinders
Er is weldegelijk verschil tussen de dag- en nachtvlinders. Het eerste verschil is dus, dat vrijwel alle nachtvlinders in de nacht rondvliegen. Van de 2000 soorten nachtvlinders zijn er echter zo’n 100 soorten, die ook overdag actief zijn. De 53 soorten dagvlinders vliegen enkel overdag rond.

Een ander verschil is dat de dagvlinders heel vaak zeer mooie heldere kleuren hebben. Maar ook daar kennen we weer veel uitzonderingen in. Vooral de pijlstaartfamilie staat bekend om de mooie kleuren op de vleugels. Nee, het absolute duidelijke verschil zit hem in de antennen van de vlinders. Bij dagvlinders eindigen deze antennen in een knopje. Bij de nachtvlinders eindigen die antennen enigszins draadvormig of geveerd. Bij dat laatste denk ik dan altijd aan de oude tv-antennen op onze daken, maar dat was ooit!

Vlinders in je tuin
Wil jij ook meer vlinders in je tuin, dan bij dezen een stel tips:

  1. Spreid het onderhoud van je tuin meer over het jaar. Dus stop met de grote onderhoudsbeurten in voor- en najaar.
  2. Niet schoffelen, want door te schoffelen maak je juist mooie bedjes voor de lastige kruiden (onkruiden) en gaan die juist kiemen.
  3. Veel mensen bemesten hun tuin jaarlijks, maar dat is echt niet nodig. Bekijk per plant welke mest nodig hebben
  4. Koop die planten, die groeien op de bodemsoort in je tuin. Dus laat de bodem bepalen wat daar boven gaat groeien.

Wil je meer weten over vlinders, bezoek dan de websites van de Vlinderstichting en het Vlindernet. 

 


Heb je vragen over deze column of over de natuur, mail dan naar Frans.Kapteijns.bsw@gmail.com

brabant vertelt is een project van Kunstloc Brabant

Website © Afdeling Online